top of page

Serotonin Seviyemizi Arttırmanın 6 Yolu

Her ne kadar seratonini sadece mutlu olmamızı sağlayan bir hormon olarak bilsek de seratoninin vücudumuza faydaları sadece bu kadar değil. Aynı zamanda eksikliği de bazı problemlere sebep olabiliyor.


Peki serotonin nedir?

Serotonin, vücudumuzda öğrenmeyi, hafızayı, mutluluğu etkilemenin yanı sıra vücut ısısını, uykuyu ve açlığı düzenleyen faktörlerden biridir. Aslında birçok önemli görevde rol oynar diyebiliriz. Ayrıca dikkat süresinin artmasını, sakin kalmanızı ve odaklanabilmenizi de sağlar.


Aynı zamanda, depresyon ve diğer duygudurum sorunları, kaygı, uyku sorunları, sindirim problemleri, intihar davranışları, OKB, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozuklukları, şizofreni ve birtakım fobiler gibi bazı hastalıklar da serotonin seviyesinin düşük olmasıyla ilişkilendirilebilir.


Serotonin Seviyemizi Arttırmanın 6 Yolu;


1- Güneş Işığı:

Günışığı serotonin seviyemizi arttırır. Aslında kış aylarında bazılarımızın daha mutsuz, depresif hissetmesinin sebebi de budur. Çünkü gözümüze giren günışığı retinamızı uyarır ve bu sayede retinamız beynimize daha fazla serotonin üretilmesi uyarısını iletir. Aynı zamanda güneş sayesinde aldığımız D vitamini de vücudumuzun serotonin hormonu salgılamasını sağlar.


2- Prebiyotikler:

Vücudumuzdaki serotoninin %95'i bağırsaklarda üretilir. Bu sebeple yediğimiz şeyler de çok önemlidir. Bağırsaklarımız için oldukça faydalı olan prebiyotik ve probiyotik açısından zengin yiyecekler tüketmemiz de seratonin hormonunu arttırır. Örneğin, turşu, kefir gibi yiyecekler bu açıdan zenginler.



3- Spor:

Araştırmalara göre fiziksel aktiviteler sayesinde, tryptophan beyin tarafından daha hızlı şekilde serotonine dönüştürülebiliyor, bu da dolayısıyla serotonin seviyemizi arttırıyor. Aynı zamanda fiziksel egzersizler, vücudumuzun salgıladığı bir diğer mutluluk hormonu olan dopaminin salgılamasını da sağlar. Bu sebeple spor yapmak, yürümek, bisiklete binmek gibi aktiviteler de serotonin seviyemizi arttırır.



4- Stresle Başa Çıkmak:

Stresli ve endişeli hissettiğimizde vücudumuz kortizol salgılar, kortizol ise vücudumuzdaki serotonini kullanır. Bu yüzden stresle başa çıkmak gerekir. Yürüyüşlere çıkmak, bitki çayları içmek ve kafeinden uzak durmak bunu kolaylaştırabilir.






5- Uyku kalitesi:

Stres seviyemizi aza indirmenin en iyi yollarından biri sakin olmaktır bu da en iyi uykuda gerçekleşir. Bu demek oluyor ki, uyku kalitemiz de diğer maddeler kadar önemli. Uyumadan önce telefonla ilgilenmemek, uyuma ve uyanma saatlerinin düzenli olması stres seviyesini azaltmaya yardımcı olabilir. Vücudumuz düzenli uyku saatlerine alıştığında beynimizin kullandığı ve depoladığı serotonin seviyesi de düzenlenir.



6- Bizi mutlu eden şeyleri düşünmek:

Araştırmalara göre, mutlu anılarını düşünen insanların depresyona girme ihtimali daha az. Eğer düzenli olarak mutlu olduğumuz anıları yazar ve hayatımızdaki iyi anlara odaklanmaya çalışırsak bu daha pozitif olmamızı sağlar. Bu da serotonin salgılanmasına yardımcı olur.




Kaynakça;


“Serotonin: What Is It, Function & Levels.” Cleveland Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22572-serotonin#:~:text=Serotonin%20plays%20several%20roles%20in,mania%20and%20other%20health%20conditions.


Scaccia, Annamarya. “Serotonin: Functions, Normal Range, Side Effects, and More.” Healthline, Healthline Media, 26 Sept. 2022, https://www.healthline.com/health/mental-health/serotonin.


“8 Ways to Boost Serotonin (the Happy Hormone).” YouTube, YouTube, 31 Oct. 2022, https://www.youtube.com/watch?v=DBoScLbk9sI.




15 görüntüleme
bottom of page